X
Menu

Tiskovna konferenca in otvoritev razstave Ele Xora

FESTIVAL PARADA PONOSA 2017: ODSTIRANJE NEVIDNEGA

Na različnih lokacijah po Ljubjani se bo v petek, 9. junija, začel festival Parada ponosa 2017, ki se bo zaključil v soboto, 17. junija, s tradicionalno parado.

Letošnji festival, ki nosi naslov Odstiranje nevidnega, bo prodiral v pore družbenih struktur, in odstrl najbolj nevidne, marginalizirane in neprijetne realnosti LGBTIQ+ življenj, saj so podatki, da se polovica vseh mladih LGBTIQ+ oseb na ulici počuti v nevarnosti, več kot trideset odstotkov pa jih poroča o izkušnji nasilja in diskriminacije zaradi spolne usmerjenosti, zastrašujoči. V sklopu festivala se bo v osmih dneh zgodilo več kot 15 različnih dogodkov, med katerimi so filmske projekcije, razstave, diskusije in koncerti. Festival, ki se začenja v petek, 9. junija in zaključuje s parado v soboto, 17. junija, tudi letos nastaja v organizaciji društva Parada ponosa.

“Nevidno je predvsem vse tisto o čemer se ne govori, je tabuizirano, se ne spodobi, ali pa preprosto o tem ne vemo skoraj nič. S Parado ponosa letos izpostavljamo medvrstniško nasilje na šolah nad mladimi geji, lezbijkami in transspolnimi osebami. Izpostavljamo brezdomstvo LGBTIQ oseb in pomanjkanje varnostnih mrež, kot so recimo varne hiše za LGBTIQ mlade ali pa domovi za ostarele, ki so LGBTIQ osebam prijazni. Prav tako izpostavljamo temo interspolnosti – oseb, ki se rodijo z nedefiniranimi genitalijami ali pa tako z moškimi kot z ženskimi genitalijami in jih naš zdravstveni sistem že kot dojenčke najpogosteje operativno zdravi, pri tem pa te osebe utrpijo zelo hude posledice. Vse te teme in življenjske situacije LGBTIQ oseb je potrebno izpostavljati in jim nameniti pozornost, saj ugotavljamo, da žal javne ustanove, zdravstvo, šolstvo, sociala… enostavno na tem področju ne naredijo pozitivnih korakov,” je pojasnila Simona Muršec, predsednica društva Parada ponosa.

Politično sporočilo letošnje Parade ponosa si lahko preberete tukaj: http://ljubljanapride.org/2017/#Politicno

“Imamo možnost izražanja in to nam daje obvezo, da jo uporabimo. Parada ponosa nam daje oboje. Privilegij, da lahko spregovorimo in hkrati dolžnost, da ta privilegij uporabimo in smo slišani,” je na novinarski konferenci povedal Lovro Centrih, član društva Parada ponosa in skupaj z Mihelo Medved hkrati snovalec letošnje vizualne podobe festivala, ki ga zaznamuje rumena barva.

 

NEKAJ VRHUNCEV FESTIVALA:

Uradna otvoritev festivala bo pripadla dokumentarnemu filmu Kosti spotike, mednarodno priznane režiserke Andree Weiss. Film, ki raziskuje zgodovinski spomin v postfrankistični Španiji, razkriva zgodbe LGBT oseb in tudi zgodbo najslavnejšega španskega pesnika Federica Garcie Lorce. Ta je namreč postal simbol tako zgodovinskega spomina kot španskega LGBT gibanja.

V Slovenijo z Islandije prihaja v sklopu festivala tudi Kitty Anderson, predsednica Intersex Island. Javnost bomo skozi moderiran pogovor 13. junija v Pritličju seznanili s konceptom in realnostjo interspolnosti ter prevetrili pravne, družbene, kulturne, medicinske in druge vidike vključevanja interspolnih oseb.

V času festivala bo na ogled razstava britanske multidisciplinarne umetnice Ele Xora. Revija Timeout jo je označila za fascinantno, izjemno karizmatično in totalno distinktivno. Na pričujoči razstavi bomo videli izbor njenih najbolj ključnih del, predvsem iz serij slik The Captured Androgyny, Metaportraits: Androgynous Superstars in zbirke dragocenih kovinskih mask, narejenih iz čistega srebra, imenovane Pure 999 Silver Masks.

 

Celoten program festivala si lahko ogledate tukaj:

http://ljubljanapride.org/2017/#Program

 

 

Font size