X
Menu

DAN VIDNOSTI TRANSSPOLNIH OSEB (Transgender Day of Visibility – TDoV)

31. marca po celem svetu prazujemo Dan vidnosti transspolnih oseb (TDoV).

Kaj je dan vidnosti transspolnih oseb?

TDoV je dan, ko pokažemo našo podporo trans skupnosti. Namen tega dne je opozoriti na dosežke transspolnih ljudi po vsem svetu. To je dan opolnomočenja transspolnih oseb in njim zasluženega priznanja!

Dan vidnosti transspolnih oseb, ki je posvečen praznovanju transspolnih oseb in ozaveščanju o diskriminaciji nad njimi. Dan vidnosti transpolnih oseb je bil ustanovljen leta 2009 v ZDA kot odziv na pomanjkanje LGBTIQ+ praznikov. Več o zgodovini TDoV si lahko preberete na povezavi: http://transgriot.blogspot.si/2010/02/whats-transgender-day-of-visibility.html in http://www.transstudent.org/tdov – spletna stran organizacije, ki skrbi za promocijo praznika.

Letošnja tema dneva vidnosti transspolnih oseb je #TransResistance. V vse bolj transfobičnem političnem ozračju, moramo uporabiti novo pridobljeno prepoznavnost in se mobilizirati skupaj s transspolnimi osebami v boju proti zatiranju. Govoriti glasno in javno, se aktivirati in se izobraževati, je ključnega pomena za varnost in obstoj transpolnih oseb. Nujno je ukrepati proti transfobiji! Prepoznavnost transspolne skupnosti in njihovih dosežkov je ključnega pomena za doseganje pravičnosti ne samo transspolnih oseb, ampak vseh ljudi, ki živijo v zatiranju in družbeni neenakosti.

Za vse, ki se želite aktivno vključiti v boj za trans pravice lahko obiščete:

Zavod Transakcija

na Facebooku

Font size