X
Menu

LL – Passion Katarine Majerhold

LL-Passion Katarine Majerhold

Ste že slišale_i za spletno stran LL-Passion, ki jo je Katarina Majerhold ustvarila leta 2018 in katere namen je promovirati vidnost lezbijk in biseksualk v umetnosti, humanistiki, znanosti in politiki?

Katarina piše v angleščini, saj meni, da je tema lezbičnosti in biseksualnosti nišna tema, publike pa v Sloveniji ni dovolj za to, kar počne. Še v svetovnem merilu obstaja le peščica podobnih spletnih strani: najbolj znani sta ameriški Afterellen in Autostraddle, kanadska Lez Spread the Word ter francoski Barbi(e)turix in Emma Recamier. Katarina Majerhold si želi z LL-Passion delno nadomestiti dejavnost Afterellen, saj je ta v zadnjih letih po njenem mnenju postala skoraj neprepoznavna v odnosu od tega, kar je nekoč bila. Nobena od omenjenih spletnih strani pa ni takšna kot je LL-Passion, saj si ta prizadeva ponuditi raznolikost tem in intervjujev, predvsem pa ponuja prostor za umetniško in intelektualno izražanje lezbijk in biseksualk z vsega sveta – tega ne ponuja nobena od omenjenih spletnih strani.

 Katarina letos na spletni strani uvaja rubrike “poetry and literature” (poezija in literatura), “humanities and science” (humanistika in znanost) in “news” (novosti). V prvi rubriki bo enkrat mesečno objavila 3 do 5 izbranih pesmi in/ali kratke zgodbe v dolžini 3 do 5 strani, ki ji jih bodo avtorice poslale po spletu, v drugi rubriki bo objavila kakšen znanstven ali humanističen članek, v tretji rubriki pa bo predstavila pomembne dogodke svetovne (npr. ClexaCon dogodki) in predvsem slovenske lezbične in biseksualne skupnosti (Društvo Parada ponosa, DIH, ŠKUC LL, Legebitra). Zato vabi bralke, da ji pošljejo pesmi in zgodbe ter strokovne članke.

 LL-Passion je lansko leto nanizala več uspehov, zlasti kar se tiče intervjujev s filmskimi ustvarjalkami, aktivistkami in raziskovalkami. Objavljeni so bili intervjuji z brazilsko režiserko Letico de Bortoli o njeni uspešni in prisrčni spletni nanizanki Queering, z ameriško režiserko, producentko in  scenaristko Jenno Laurenzo o njenih (kratkih in celovečernih) filmih, kot sta Lezbomb in Girl Night Stand, z mlado poljsko režiserko Nataszo Paryzmies o njenih kratkih študijskih filmih, kot sta Teddy in Kontrola, z mlado nizozemsko aktivistko Ivo van Hoek, z raziskovalko na Unescovi katedri o odprtih tehnologijah za prosto dostopne izobraževalne vire in odprto učenje Moniko Kropej, z direktorico Slovenskega filmskega centra Natašo Bučar in še in še. Letos si Katarina Majerhold obeta intervju s kreatorkama in scenaristkama zelo uspešne in prepoznavne brazilske spletne nanizanke RED (letos bo izšla že peta sezona) in še vrsto zanimivih avtoric, raziskovalk ter humanistk, od katerih še čaka odgovore na ponudbe. Pravi, da se v tem poslu naučiš potrpežljivosti,  iznajdljivosti in vztrajnosti  – od petih poslanih ponudb se odzoveta ena ali dve ustvarjalki, raziskovalki, aktivistki.

Lansko leto je bila uspešna tudi pri pridobivanju gostujočih pisk: iz Slovenije bo za LL-Passion pisala priznana filozofinja in antropologinja Melita Zajc, ki sicer piše tudi za Modern Times Review, iz ZDA pa bo gostovala Karen Frost. Ta je nekaj let pisala za eno najbolj prepoznavnih lezbičnih in biseksualnih spletnih strani, Afterellen, piše pa tudi za lezbično filmsko produkcijsko podjetje Tello Films, tako da bo pokrivala zlasti recenzije lezbičnih in biseksualnih filmov ter televizijskih in spletnih nanizank.

Na blogu LL-Passion je Karen Frost že pisala o reprezentaciji feminilnosti v filmih in nanizankah ter o sociokulturni dimenziji poljskega filma Nina, branje njenih zanimivih in duhovitih prispevkov pa si lahko obetamo še naprej. Katarina Majerhold pa je na blogu spletne strani pisala o prihodnosti lezbičnega filma in lezbične ljubezni ter o nanizankah, kot so Counterpart Stella Blomkvist, Humans in Expanse.

Spletna stran LL-Passion želi torej postati prepoznavna med slovensko in svetovno lezbično in biseksualno populacijo in zanjo zgraditi varno internetno skupnost. Kot piše Katarina Majerhold v članku Zakaj so pomembne popularne lezbijke, si tega želi zlasti zato, ker je vidnost in reprezentacija lezbijk in biseksualk pomembna za njihovo samospoštovanje, prodornost, uspešnost in samozavest, še posebej danes, ko opažamo upad lezbičnih in biseksualnih zgodb v filmih in nanizankah ter zmanjševanje sredstev za lezbične in biseksualne dejavnosti v medijih, raziskovanju in aktivizmu.

Katarina Majerhold

Font size