X
Menu

Here we are! LGBTIQ+ zgodbe, kultura in življenje

Med 7. in 9. novembrom je v Mariboru potekal festival Here we are! Lgbtq+ zgodbe, kultura in življenje, ki so ga organizirale_i tri EVS prostovoljke_ci Pekarne Magdalenske mreže. Vsak festivalski dan so se odvili večerni dogodki. Prvi med njimi je bil Pekarna potopis o pravicah LGBTIQ+ oseb po svetu, kjer so bile predstavljene teme kot kaj pomeni biti LGBT+ popotnica_k, kako prevpraševati stereotipne poglede popotnic_kov na različne države in ponuditi bolj poglobljen političen in kritičen pogled.

Drugi večer sta bila prikazana kratka animacija Abeo in film Božja dežela, sledila pa jima je diskusija o temah, ki jih obravnavata filma. Abeo, ki je bil nagrajen s posebno omembo na tekmovanju Borderlands na mednarodnem filmskem festivalu Stop Trik, prikazuje brezkompromisno zgodbo dveh migrantk, ki prečkata mejo med Mehiko in ZDA. Božja dežela, postavljena na osamljeno kmetijo v Yorkshiru, pa prikazuje grobo ljubezensko zgodbo med Johnnyjem, ki se bori za preživetje od ovčjereje, in Gheorghejem, romunskim imigrantom.

Zaključni dogodek festivala je bila okrogla miza z Mitjo Blažičem z Legebitre, Tanjo Veber iz Maribora skozi rožnata očala, Linnom Julianom Koletnikom iz zavoda Transakcija in Natašo Sukič iz ŠKUC LL. Pogovarjale_i so se o borbi za LGBT+ pravice in njihovi trenutni situaciji v Sloveniji, sledila pa je diskusija z občinstvom.

Po koncu okrogle mize so se zvrstili performansi, ki so prinesli vse od petja do poezije lokalnih LGB avtoric_jev.

Vsi dogodki so bili dobro obiskani, prišle_i pa so tako obiskovalke_ci iz regije kot tudi od drugod.
Font size