fbpx
X
Menu
Loading Dogodki

PRIDE CONNECTS: Accountability and Shame

23. februarja od 18:0020:00
Parada povezuje pripravlja delavnico o prevzemanju odgovornosti in občutku sramu.
Dogodek se bo odvil na spletu v torek, 23. 2., med 18.00 in 20.00. Za prijavo pošljite sporočilo na 📧 asja@ljubljanapride.org.
Na zadnjih dveh dogodkih v sklopu Parada povezuje smo govorile_i o načinih pristopanja h konfliktom, ki se jih trenutno poslužujemo v kvir in aktivističnih skupnostih. Razmišljale_i smo, kako lahko te načine spremenimo, da bi povzročali manj škode tako vpletenim osebam kot celotni skupnosti. S tem namenom smo si pogledale_i, kaj se lahko naučimo iz praks transformativne pravičnosti in kateri pogoji bi morali biti izpolnjeni, da bi lahko gradile_i skupnosti z bolj zdravimi odnosi. Na naslednjem dogodku Parada povezuje bomo nadaljevale_i z raziskovanjem teh vprašanj in posvetile_i pozornost občutku sramu; vprašale_i se bomo, kaj je, kako ga občutimo in kaj lahko glede tega naredimo.
Osebe, ki poznajo delovanje transformativne pravičnosti v praksi, pogosto izpostavijo občutek sramu kot eno od največjih ovir pri prevzemanju odgovornosti. Kadar nas kdo opozori, da naša dejanja niso v skladu z našimi vrednotami, nas pogosto prevzame občutek sramu, ki je lahko tako močan, da nam (na fiziološki ravni) onemogoči pozorno razmišljanje in upoštevanje vseh perspektiv, kar je nujno potrebno v procesu prevzemanja odgovornosti in odpravljanja storjene škode. To je razlog, da na sramotenju osnovane taktike, ki se pogosto uporabljajo za zahtevanje prevzemanja odgovornosti, ne delujejo. Kot pravijo Mia Mingus in druge_i: “Odmakniti se moramo od tega, da izpostavljamo, kdo je za nekaj odgovorna_en; namesto tega moramo ljudi podpirati pri tem, da same_i proaktivno prevzamejo odgovornost za svoja dejanja.”
Na delavnici bomo naredile_i majhen korak v smeri ustvarjanja razmer, v katerih je proaktivno prevzemanje odgovornosti mogoče. To bomo storile_i tako, da se bomo izobrazile_i o tem, kako občutek sramu lahko vpliva na nas – ne glede na to, ali se znajdemo v vlogi osebe, ki je doživel_a škodo ali škodo povzročil_a. Razmislile_i bomo, kako preživeti občutek sramu ter kakšno vlogo ima ta (ali je nima) znotraj naših strategijj za razreševanje konfliktov.
Dogodek bo potekal v angleščini in je odprt za vse, ne glede na to, ali ste se udeležile_i prejšnjih dogodkov Parada povezuje ali ne.
____________________________
Parada povezuje stremi k povezovanju lokalnih LGBTIQA+ mladih, aktivistk_tov in vseh, ki jih zanima politična plat parad ponosa in boj za človekove pravice LGBTIQA+ oseb v Sloveniji in po svetu. Zavedamo se, da je biti razkrita LGBTIQA+ oseba v javnem prostoru politično dejanje, kar ni vedno preprosto – želimo ustvariti varnejši prostor za vse LGBTIQA+ osebe, ter prostor kjer se vse osebe iz skupnosti počutimo opolnomočene_i.

Share This Event

  • Ta dogodek je minil.

Podrobnosti

Datum:
23. februarja
Čas:
18:00–20:00

Prizorišče

Zoom
Font size